Az 1848/49-es szabadságharc magyarörmény hősei

Kiállítások

Kiállítást összeállította: Rendezte az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület a Budapest Főv. II. kerületi Örmény Önkormányzat felkérésére. A kiállítás szaktanácsadója és az anyagokat összeállította: Dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténész.
Helyszín: Budapest Marczibányi Téri Művelődési Központ M Galériája
Évszám: 2019


A szabadságharcban a hazai örménység – zömük már a magyar nemzetbe betagolódott hazafiként – százával vett részt fegyverrel harcolva a modern, polgári Magyarország megteremtéséért. A heroikus küzdelem támogatásába, a hadsereg felállítása, felszerelése, ellátása, a sebesültápolás, vagy egyszerűen csak a hazáért történő anyagi áldozatvállalás vonatkozásában pedig több ezres nagyságrendben kapcsolódtak be. Ennek emlékére készült ez a kiállítás. Az 1848-49-es szabadságharc volt ugyanis az az erőpróba, amelynek során a magyarországi örménység a legszívbemarkolóbb módon tudta kimutatni befogadó környezete iránti háláját, s a magyar nemzettel összefonódó sorsközösségét.

 

A kiállítás anyaga három témára lett felosztva:

1, A szabadságharc alapjainak megteremtése

A szabadságharc honvédseregének megszervezésekor elégtelen lett volna csak a zászlók alá állni, még oly hazafias elkötelezettséggel is. Az alakuló honvédsereget fel kellett szerelnie az akkor iparilag fejletlen Magyarországnak. Ennek a szinte csodába illő szervezési mesterműnek két ágát is örmény gyökerű szakember vitte sikerre, Lukács Sándor és Lukács Dénes.

2, A ’48-as harcok örmény hősei

A két aradi vértanú, Kiss Ernő és Lázár Vilmos már a kortársak számára is az örménység haza iránti áldozatvállalásának a szimbólumát jelentette. Emlékük megőrzésében a Kárpát-medence örmény közössége élen járt. Az 1890-es években az Argentínába szakadt székely-örmény gyökerű Czetz János vált hasonlóan megbecsült örmény hőssé, de ismertsége a messzi távolban bekövetkezett halála után megkopott, csak a 20- század végére újult meg. Az elmúlt évek kutatásai nyomán kezd tudatosulni a közvéleményben, hogy Görgei Artúr örmény felmenőkkel rendelkezik anyai ágon, így kiállításunk a szabadságharc fővezérével egészítette ki a legendás ’48-as örmény hősi „triumvirátust”.

3, Ismeretlen hősök

A magyarországi örménység egy emberként kívánta és támogatta a polgári átalakulást 1848-ban, társadalmi helyzetüktől függetlenül. Így nem csak a vezetők körében találkozhatunk velük, de a szabadságharc kevésbé ismert hősei között is számos örmény nevet tudunk felmutatni. Egyesek karddal a kézben, mások tudásukkal, tapasztalatukkal és szervezőkészségükkel védték a frissen kivívott szabadságjogokat. Voltak, akik elvéreztek a harcban, mások komoly karriert tudtak építeni – a kiegyezést követően.

 

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!