A 300 éves örmény szertartású római katolikus egyház és közösségei Magyarhonban régen és ma, Konferencia, Budapest 2000 szeptember 29-október 01. (Szerkesztette: Issekutz Sarolta)

Könyvek, folyóiratok

Szerző / szerkesztő: dr. Issekutz Sarolta
Megjelenés: Budapest, Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, 2001
Kiegészítő információk: Erdélyi Örmény Múzeum 5., (312 p.)
ISBN / ISSN: ISBN 963 00 7998 4 ISSN 1419 1350
Letölthető anyagok: MOT_B008_DSZ_2000konferencia


Előszó
Harmadik alkalommal rendezte meg az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület az örménykatolikus egyházról, a magyarörménység civil szervezeteiről, közösségi életéről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről szóló konferenciát Budapesten 2000. szeptember 29. és október 1. napja között a magyarörmény kulturális napok keretében.

Az immár hagyományossá vált konferenciasorozat 1997-ben Budapesten, majd 1999-ben Szamosújváron, s a Millennium tiszteletére ismét Budapesten került megrendezésre.

Összefogva a hazai és az erdélyi közösségeinket az 1700 éves örmény kereszténységünk, az 1000 éves keresztény magyar államiságunk, a 300 éves örmény szertartású római katolikus részegyházunk fennállása, valamint az 1849. október 6. napján kivégzett aradi vértanúkra – Kiss Ernő altábornagy és Lázár Vilmos honvéd ezredes -, a szabadságharc magyarörmény hőseire való emlékezés igazán szép és felemelő alkalmat adott az eszmecserére, megemlékezésre. „A 300 éves örmény szertartású római katolikus egyház és közösségei Magyarhonban régen és ma” című konferencia és sajtótájékoztató, valamint a köré szervezett három kiállítás, három kulturális műsor, a Gyergyószentmiklósi- és a Szamosújvári Örmény Szertartású Római Katolikus Egyházi Kórus budapesti bemutatkozása, két könyvbemutató, a Szent Korona meglátogatása a Parlamentben, az örmény szertartási! római katolikus ünnepi szentmise s a határok nélküli együttlét, mind-mind ezt szolgálta.

Értékmentés és értékteremtés jellemezte e három napot, s ezt folytatja az Erdélyi Örmény Múzeum sorozat ezen 5. kötete is, mint ahogy a már megjelent konferencia – kötetek, mellyekkel a közművelődést akarjuk szolgálni. Hiteles képet szeretnénk adni egy történelmi néptöredék, a magyarörménység – örménymagyarság hazai és erdélyi küzdelmeiről a múltban és a jelenben.
Mert a jelen sem kímél bennünket sem itthon, sem otthon Erdélyben. Mert magyar anyanyelvűként s örmény szertartású római katolikusként vagyunk magyarok. Mert büszkék vagyunk örmény gyökereinkre, őseinkre és az általuk teremtett szellemi és tárgyi hagyatékunkra, amelyről nem vagyunk hajlandók lemondani, sőt minden körülmények között megvédelmezzük azt.

Ezért fontos minél többször bemutatni és megmutatni magunkat, értékeinket, hiszen mi vagyunk azok az örmény származásúak, akik a XW. század második felétől itt élünk Magyarhonban, magyar kultúrán felnőve, akik erdélyi örmény kultúránkat, hagyományainkat és örmény szertartású római katolikus hitünket is őrizzük.

Mi, a történelmi örménység büszkék vagyunk arra, hogy őseink a magyar nemzethez csatlakoztak, s Magyarhonban találtak hazát maguknak többszázados üldöztetés után. Büszkék vagyunk arra, hogy őseink az évszázadok során kivették részüket nemzetünk sorsában – függetlenül annak alakulásától -, kiemelkedő személyiségeink az élvonalban szolgáltak.

A múlt bennünket is kötelez.

Dr. Issekutz Sarolta
Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület elnöke

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!