Az erdélyi magyarörmények társadalmi szerepe, az örmény-katolikus egyháza és identitástudata régen és ma, Konferencia, Szamosújvár 1999. november 20-21. (Szerkesztette: Issekutz Sarolta)

Könyvek, folyóiratok

Szerző / szerkesztő: Issekutz Sarolta
Megjelenés: Budapest, Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, 2000
Kiegészítő információk: Erdélyi Örmény Múzeum 3., (260 p.)
ISBN / ISSN: ISSN 149 1350
Letölthető anyagok: MOT_B007_DSZ_1999konferencia


A Krónika erdélyi magyar közéleti napilap cikke a konferenciáról:

A magyarörmények múltjáról és jövőjéről tanácskoztak Szamosújváron

Közös képviseleti szervezetre lenne szükség

Az egykori Armenopolis adott otthont november huszadika és huszonegyedike között annak a tudományos jellegű ülésszaknak, amelyen a romániai magyarörmények önidentitásukat szerették volna meghatározni, szervezeteik szerepét a társadalomban és viszonyukat a katolikus egyházhoz. Az erdélyi magyarörmények társadalmi szerepe, örménykatolikus egyháza és identitástudata – régen és ma címmel szervezett konferenciát a kolozsvári székhelyű „Armenia” Örménymagyarok Baráti Társasága, a szamosújvári Pro Armenia Alapítvány, a budapesti Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület és az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének Művelődési és Egyházügyi Főosztálya. A konferencia fővédnökségét dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, örmény apostoli kormányzó vállalta el egyházi részről, míg a világi védnök Eckstein-Kovács Péter kisebbségvédelmi miniszter volt. Az örmény apostoli kormányzó előzetes elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni a kétnapos rendezvényen, de áldását küldte. A konferencia résztvevőihez címzett levelében hangsúlyozta, az esemény jelentőségét abban látja, hogy erősíti a magyarörmény hívek egyházi és társadalmi önazonosságának meghatározását. A szombati előadássorozatot, valamint B. Kovács Júlia Szemelvények az erdélyi magyarörmények múltjából és jelenéből, és Kasza Antal Szamosújvár képekben kiállításának megnyitóját vasárnap ünnepi szentmise követte a szamosújvári örménykatolikus székesegyházban, majd sajtótájékoztató az örménykatolikus plébánián. Sebesi Karén Attila, az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége Művelődési és Egyházügyi Főosztályának alelnöke elmondta, a konferencia eredményét  legfőképpen abban látja, hogy megfogalmazódott a romániai magyarörmény szövetség megalakulásának szükségessége. Dr. Issekutz Sarolta, a budapesti Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület elnöke szerint a kisebb szervezeteknek össze kell fogniok ahhoz, hogy a magyarörmény társadalmat képviseljék: – Ha megalakul az erdélyi örmény szervezet, remélem, találnak a romániai jogszabályok között egy olyan helyet, amelynek alapján tagként részt vehetünk, de ha csak egy kölcsönös támogatási megállapodást tudunk kötni, akkor is tagoknak tekintenénk magunkat ebben a szervezetben – jelentette ki a magyarországi egyesület elnöke, aki ittlétével a Budapesti Örmény Kisebbségi Önkormányzatok Társulását is képviselte. Bálint Tibomé Kovács Júlia, az „Arménia” Örménymágyarok Baráti Társaságának társelnöke a tanácskozás szervezőjeként elmondta, hogy sikeresnek bizonyult a konferencia, amelyen nemcsak az örménymagyar szervezetek küldöttei jelentek meg. A rendezvényen megjelent örménymagyar szervezetek és magánszemélyek mind kiemelték annak fontosságát, hogy megalakuljon a regionális érdekeket is szem előtt tartó közös képviselet, amely az erdélyi örmény kultúrával rendelkező magyarok érdekeit képviselné.

Kolozsvár 1999. november 22, hétfő

Ketesdy Beáta

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!