Balázs-Bécsi Attila: Szamosújvári örökség

Könyvek, folyóiratok

Szerző / szerkesztő: Balázs-Bécsi Attila
Megjelenés: Szamosújvár, Szamosújvári TÉKA ALAPÍTVÁNY, 2013, (132. p.)
Kiegészítő információk: Fotó: Riti József Attila
ISBN / ISSN: ISBN 978-973-0-16009-3
Letölthető anyagok: MOT_B020_DSZ_Szamosujvari_oroksegKicsi


A könyv belső tagolása:

Kezdjük a település alapításának, történetének rövid áttekintésével. Következik a város térbeliségének, építészeti/művészeti formanyelvének és kincsének bemutatása – a hatások és eredmények kiemelése (egyházi építészet, polgári építészet, középületek). Fontos a XVIII–XX. századok közötti szerves fejlődés kihangsúlyozása.

Ez egy olyan modell, amely utat mutathat a város további fejlődése számára.

A munka második része az alapító közösség kollektív emlékezetét őrző temető – az örmény katolikus sírkert – leírása. A temetkezési helyek meghatározása, dokumentumjellegű felvételek, a sírjelek művészettörténeti tipologizálása, a temető és a templomokban található sírhelyek felmérése teszi fontossá ezt a munkát.

Az anyaggyűjtés módszere az ezredforduló körül katalizátorként hatott a helyi közösségre ugyanis a fiatalok és a helyi értelmiség bevonása a felmérési és helyreállítási munkálatokba megerősítette a polgári önértéktudatot. Ezt reméljük tovább erősíteni e könyv kiadása által is.

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!