Benedek Katalin: Élő magyarörmény művészet

Könyvek, folyóiratok

Szerző / szerkesztő: Benedek Katalin
Megjelenés: Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, 2013
Kiegészítő információk: Erdélyi Örmény Múzeum 19., (94 p.)
ISBN / ISSN: ISSN 1419 1350 ISBN 978-963-87832-8-8
Letölthető anyagok: MOT_B056_DSZ_EloMagyarormenyMuveszet


Élő magyarörmény művészet? Van ilyen? Vannak Magyarországon élő magyarörmények? Van élő képzőművészetük? Erre a két, valójában egy kérdésre igyekszik választ adni ez a lexikon-jellegű könyv.

Éltek s élnek Magyarországon magyarörmények s van művészetük is: festészet, fotó, grafika, szobrászat, iparművészet… Természetesen magyarörmény alkotók kezéből: ki közülük fele- ki csupán nyolcadrészben örmény származású, de örmény eredetük tudatát őrizték – az elhunytak – és őrzik az élő művészek. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy például Barcsay Jenő, Gross Arnold, Gyulai Líviusz, Hollósy Simon, Nuridsány Zoltán és még számos kiváló művész nem szerepel ebben a lexikonban, hiszen róluk az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület kiadásában másik könyv szól.1

Magyarörmény művészek ma is teremnek és a sornak nyilvánvalóan ezzel a könyvvel sincs vége. …

A bemutatott képzőművészek között vannak „egyedi” alkotók és alkotó „bokrok” – ez alatt azt értem, hogy ki egyedüliként vált képzőművésszé, érdemben képzőművészettel foglakozóvá az adott családból, ki pedig szinte családi örökségként hozta magával a készséget, a tehetséget.

Magyarörmény képzőművészekről (örmény eredetű magyar művészekről) beszélünk tehát a lexikon-jellegű könyvben. Alakjaik és alkotásaik ismertetésén túl valamelyest ezt a másféleséget is igyekszem bemutatni. Azt, ami néha alig észrevehetően, máskor igencsak szembetűnően megkülönbözteti őket más magyar művészektől. Hogyan, miként hatnak például régebbi, netán ősi motívumok?

Valamelyest másként lát-e a képzőművész, a textiles, a fotós, ha örmény származású? Miként működik, hogyan mutatkozhat meg egyáltalán az az érzés, hogy „örmény származású vagyok”?

Lényeges tehát, hogy hány magyarörmény alkotó járult hozzá ahhoz, ami a magyarörmény tudatú emberek önértékeléséhez tartozik; felkutatni és egybegyűjtve őket szakmailag értékelni teljesítményüket. Vannak köztük autonóm, méltán nagy nevű művészek. De mindeniküknek része volt – és van – abban, hogy a magyar kultúra irányát, fejlődését befolyásolták, sőt, olykor meghatározták.

Benedek Katalin

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!