Erdélyi Örmény konyha, fűszerezve (szerkesztette: Issekutz Sarolta)

Könyvek, folyóiratok

Szerző / szerkesztő: Szerkesztette dr. Issekutz Sarolta
Megjelenés: Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, 2008
Kiegészítő információk: Erdélyi Örmény Múzeum 11., (116 p.)
ISBN / ISSN: ISSN 1419 1350 ISBN 978-963-87832-0-2
Letölthető anyagok: MOT_B058_DSZ_ErdelyiOrmenyKonyhaFuszerezve


Évekkel ezelőtt elhatároztam, hogy összegyűjtöm az erdélyi örmények gasztronómiai hagyományait. Munkam közben rájöttem, nem elég csak a recepteket közreadni. Meg kell ismertetni az Olvasóval az erdélyi örmény néptöredéket is – történelmével, kultúrájával és hagyományaival együtt –, amely az egyetemes magyar kultúra, azaz mindannyiunk számára megőrizte többek között étkezési szokásait, receptjeit is. A leírtakat érdemes összehasonlítani az örményországi étkezési szokásokkal, így együtt látjuk a hasonlóságokat és különbözőségeket, amelyek összefüggnek a megtett út távolságával és az elszakadás több évszázados múltjával. Emiatt került a címbe az „erdélyi” és „örmény” jelző, es persze a „fűszerezve” szó.

Erdély lakói, bármilyen nemzetiségűek voltak is, mindig érdeklődtek az örmény konyha iránt. Ezért találjuk meg az örmény recepteket szép szamban az erdélyi szakácskönyvekben, feltüntetve az örmény nemzeti eredetet. De említésre méltó, hogy a régi magyar nemesi konyha fűszerezése és a méz igen változatos felhasználása igencsak hasonló az örmény konyháéhoz. Talán valami rokoni szál is hozzájárul ehhez? A sokrétű, gazdag kölcsönhatás egyik példája a marosvásárhelyi régi édes májas, amelyet sütve ettek és a darált hús mellé rizset és mazsolát is tettek. Feltűnően hasonlít az örmény piláfra, amelyet ugyancsak édesen és mazsolával készítettek. Valószínű, hogy a vásárhelyi hentesek örmény mesterektől tanulták az ízesítést, vagy maguk örmények voltak.

De ugyanígy említhető a most már Erdély-szerte ismert híres örmény leves ízesítő, a churut (hurut), amely a maggi kocka elődjének tekinthető azzal a különbséggel, hogy a churut nem tartalmaz tartósítószert. A churut megdarált petrezselyem-zöldből és más zöldségek leveleiből, különleges módon erjesztett aludttejből készült szilárd „leveskonzerv”, amely ugyancsak a régmúlt idők örmény találmánya. A sok háború, örökös utazások, menekülések, meg az éghajlati, gazdasági tényezők is arra tanították meg az örményeket, hogyan lehet elállítani kis helyet igénylő, nagy kalóriaértékű, mégis ízletes és az elkészítés helyén feldúsítható tápszereket. Innét a nagy hozzáértés a rendkívül kalóriadús anyagok – méz, dió, mák, mandula – feldolgozásában, a sűrített, összetett, „kompakt” ételféleségek feltalálásúban. A Keleti Sajtó című örmény újság azt írta az erdélyi örményekről 1887 októberében, hogy azok még most is készítenek sajátos örmény ételeket, mint a dolma, pilaf, churut, angadsabur, herisza, machoch, dalauzi, kata. És azóta sem hunyt ki az erdélyi örményekből ez a tudás, ez az igény, a hagyományok szeretete.

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!