Murádin Jenő: Magyarörmény paletta

Könyvek, folyóiratok

Szerző / szerkesztő: Murádin Jenő
Megjelenés: Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, 2012
Kiegészítő információk: Erdélyi Örmény Múzeum 18., (98 p.)
ISBN / ISSN: ISSN 1419 1350 ISBN 978-963-87832-7-1
Letölthető anyagok:


A feladat, hogy lexikonszerű összeállításban adjak számot azokról a művészekről, festőkről, szobrászokról, akiknek örmény származása kimutatható, végső soron egyszerűnek ígérkezett. Pályaképük – legalábbis az ismertebbeké – benne van minden hozzáférhető kézikönyvben. Legfennebb az örménységükhöz fűződő tényleges családtörténeti kapcsolódásuk földerítése állított meg egyik-másikuknál.

Írás közben azonban egyre inkább rám nehezedett a kérdés: vajon elég ez a mechanikus sorba állítás, eligazítja-e az olvasót annak megítélésében, milyen is volt valójában a magyarörmény közösségnek a művészetekhez való viszonya? Valamiképpen föl kellett oldani azt a beidegződöttséget és elfogultságot, amely egyszerűen egyenlőségjelet tett az örménység és a merkantil szellem, a kereskedelem között. Így tolakodott azután a pályarajzok elé a Kárpát-medencei örménységről legalább vázlatosan fölrajzolható kultúrtörténeti összefoglaló.

Murádin Jenő

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!