Tutsek Anna: Az én utam

Könyvek, folyóiratok

Szerző / szerkesztő: Tutsek Anna
Megjelenés: Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, 2016
Kiegészítő információk: Erdélyi Örmény Múzeum 23., (270 p.) Alapkiadás: Singer és Wolfner Irodalmi Intézet R.T. Kiadó (Budapest, 1936)
ISBN / ISSN: ISSN 1419 1350, ISBN 978-615-80583-0-8
Letölthető anyagok: MOT_B038_DSZ_AzEnUtam


„Lehet, hogy egy mai kamaszlány már gúnyolódásra sem méltatná „Cilike viszontagságait”, kezébe se venné „Évike feljegyzéseit”, megborzongana már csak az efféle címek hallatán is, hogy „Mikor a rózsák nyílnak”, „Nagymama naplója”, „A negyedik parancsolat”, és a mai globalizált szakácskultúra Michelin csillagai pislogni is elfelejtenének a „Katóka szakácskönyve” borítója láttán. Mindez lehetséges, amiként az is tény, hogy a legújabb irodalmi lexikon nyolc sorban véli elintézhetőnek Tutsek Anna teljes írói életművét. És csak a címét írja le annak a lapnak, az általa alapított és szerkesztett Magyar Lányoknak, amely 1894 és 1944 között minden héten megjelent, ha béke volt, ha kommün, ha világháború, abból is ha első, ha második, és látott el minőségi irodalommal, meg mindennapi – ma úgy mondanánk – „életvezetési” tanácsokkal korosztályokat, keresztény-konzervatív erkölcsi alapon, de soha nem ízléstelen vagy giccses modorban. Ám – hadd tegyük hozzá – vajon kik vásárolnak és olvasnak manapság Cilike-könyveket, ha ennyire eltérnek kalandtalan kalandjai a mai lányokétól, ha ennyire idejétmúlt naiv csacsogása, jó szándékú ügyetlenkedése, felnőtt- tisztelete, szűzies szemérme stb., stb. – ugyanis a Tutsek-leányregények újranyomása rendszeresnek mondható a szerző halála után háromnegyed évszázaddal is…

Az írónő élete alkonyán látta elérkezettnek az időt arra, hogy – mint oly sokan mások – végiggondolja élete történetét. Olyan végtelenül tiszta és egyszerű, tényeiben hallatlanul pontos, ugyanakkor oly sokfelé ágazó, oly sok történelmi, lélektani, szociológiai kérdésre nyitott, láttató erejű szöveget adott ki a kezéből, hogy munkájának műfaji ismérveit szinte lehetetlen meghatározni. Egy tény mindenesetre biztos, ha ez nem is volt feltett szándék: élete eseményeit úgy fogalmazza meg, hogy az azokból összeálló „élettörténet” a (kései) olvasónak „sorstörténetként” jelenik meg.”

Alexa Károly

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!