Gyarmati Béla: Szamosújvár városa házainak tulajdonosai, a régi (1851) népösszeírás, t.jegyzék, és az 1892ki uj házszámokkal

Tanulmányok, előadások

Szerző / szerkesztő: Gyarmati Béla
Megjelenés: 1892
Kiegészítő információk:
ISBN / ISSN:


“Vannak családok, ahol őrzik elődeik emlékét, mert megmaradt nekik és fontos a számukra. Ezen szerencsés családok közé tartozik a nagynevű, erdélyi örmény származású Ávédik család is:

‒ Ávédik Lukács esperes (akinek Erzsébetváros monográfiáját köszönhetjük),

‒ Ávédik István (szegények önzetlen orvosa),

‒ Ávédik Simon (kúriai bíró),

‒ Ávédik Félix (jogász, festő és armenológus).

E család sarja Ávédik Tamás is, aki hűen megőrzött egy, a családján keresztül rá maradt, érdekes, kézzel írott öreg „főkönyv”-et: „SZAMOSÚJVÁR VÁROSA HÁZAINAK TULAJDONOSAI, A RÉGI (1851) NÉPÖSSZEÍRÁS, T.JEGYZÉK, ÉS AZ 1892KI UJ HÁZSZÁMOKKAL”.

E közzététel célja segítséget nyújtani azoknak, akik elődeik nyomát keresik Szamosújvárott. Mivel az összeállításban feltüntetett házszámok és telekkönyvi számok a mai Magyarországról nézve nem sokat jelentenek, ezért a tulajdonosok jegyzékét puszta névjegyzékként tesszük közzé. Egyes nevek több lakóházzal is szerepeltek, de az előzőek alapján ezeket egybevonva, egy névként közöljük.” (Gyarmati Béla)

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!