Szabó Krisztián: Bevezetés az erdélyi örmény városok történetébe

Tanulmányok, előadások

Szerző / szerkesztő: Szabó Krisztián
Megjelenés:
Kiegészítő információk: dolgozat
ISBN / ISSN:


Az örmények a 17. században tömegesen települtek le I. Apafi Mihály által kormányzott Erdélyben. Ez a folyamat nem köthető konkrét dátumhoz, de előbb 1654-ben jelentek meg a fejedelemség területén és ekkor Gyergyó északi részén telepedtek le, majd egy jelentősen nagyobb csoport 1672 körül érkezett meg, akik a Moldvai Fejedelemségből több okból kifolyólag kényszerültek távozásra.

Az Ebesfalván, későbbi Erzsébetváros, és Gyergyószentmiklóson letelepült családok kapcsolataikat kihasználva fontos szerepet töltöttek be a Moldvai Fejedelemséggel fenntartott kereskedelemben Erdély keleti határának közelsége miatt. 1808-ban Erzsébetvárosban és Szamosújváron a lakosok nagyobb része nem földműveléssel foglalkozott, hanem kereskedők és iparosok voltak. Az iparosok közt voltak tímárok, marhatenyésztők, állattenyésztők és tőkés polgárok. Erzsébetváros a szász városok mellett rendelkezett a legnagyobb tranzitkereskedelmi bevétellel.

Az erdélyi örményeket a 18. századtól két csoportra lehet bontani lakóhelyük szerint. Akik Csíkszépvízen és Gyergyószentmiklóson telepedtek le, azoknak nem sikerült függetleníteni magukat a helyiektől, jelen esetben a székelyektől. A másik csoportba, azok tartoznak, akik önállóságot tudtak kiharcolni. Ilyen városok voltak Szamosújvár és Erzsébetváros, ahol megépültek a legnagyobb és igen díszes örmény katolikus templomok a 18. században.

Az örmények számára a kereskedelmi lehetőségek mellett rendkívül fontos volt a Mechitarista Rend, ami nemcsak a hívek lelki üdvével foglalkozott, hanem hozzájárult az örmény nemzeti identitás megalkotásához és ápolásához is.

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!