Rólunk

A Magyarörmény Tudástár (MÖT) célja, hogy egybegyűjtse és bemutassa a mintegy 800 éve, az ősi, örményországi Áni székesfővárosból elszármazott magyarországi, erdélyi örmény diaszpóra múltját és jelenét, történelmét, kultúráját, meghatározó személyeit és írott megjelenéseit. A Magyarörmény Tudástárba feltöltött magyarörmény tematikus írások, tanulmányok, cikkek, könyvek, fotók, kiállítások mutatják be a magyarörményekről megjelent, vagy általuk létrehozott tudást.

A MÖT megálmodásakor nem kívántunk konkurálni a nagy enciklopédia rendszerekkel, mint pl. Wikipédia vagy Wikimédia. Az Országos Széchenyi Könyvtár által üzemeltetett EPA (Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis) MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár), MDK (Magyar Digitális Képkönyvtár) vagy DKA (Digitális KépArchívum) stb. rendszerekkel sem kívántuk felvenni a versenyt, mert kis egyesület vagyunk. Talán olyan szellemben közelítjük meg tudástárunkat, mint egy tematikus, „magyarörmény dicsőségtábla”, amelyen megtalálható dicsőséges múltunk és történelmünk és dicső őseink valamint látható, hogy a ma élő leszármazottak milyen tiszteletreméltó szerepet játszanak a mai magyar kulturális, tudományos közéletben. Mindenkinek éreznie kell, hogy milyen felemelő érzés e kis nemzetiség tagjának lenni. A feltöltéseknél válogatunk a nagy enciklopédikus rendszerek anyagából is, de a tudásanyagot saját gyűjtésekkel, kutatásokkal, tanulmányokkal, még nem feldolgozott könyvek digitalizálásával gyarapítani kívánjuk, ezzel kiegészítve a nagy enciklopédikus rendszereket. A lényegi különbség abban van, hogy ez egy bensőségesebb és nem olyan „hivatalos” rendszer.

A válogatás és feltöltés során nem kívánunk szakértőként mérlegelni és igazságot tenni az írások között, ezért törekszünk arra, hogy minden, a tematikus témakörbe tartozó fontos írás feltöltésre kerülhessen, bizonyos szerkesztői moderálás után. A MÖT nem foglalkozik sem a nemzetiségi-, sem a nemzetközi politikával, csak annyiban, amennyiben a közösség belső élete bemutatásának része.

A magyarörmény definíciót az örmény diaszpóra nagy kutatójától és dokumentálójától, a szamosújvári középiskolai tanár és armenológus Szongott Kristóftól vettük át, aki a XIX. század végén használta megkülönböztetésül a Kárpát-medencén túl élő örmény nyelvű diaszpórák tagjaitól, akikkel örményül levelezett. A Kárpát-medencében élő örménység ekkor már csak magyarul beszélő, de örmény múltját, identitásának sok más jegyeit büszkén viselő és őrző közösségei éltek.

A Magyarörmény Tudástár kiinduló bázisát az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület (EÖGYKE) eddigi működése során felgyülemlett tudásanyag képezi. Az Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület 1997-ben alakult, azzal a legfontosabb céllal, hogy szinte az utolsó pillanatban még megtalálja és összefogja a Trianon és a II. Világháború, majd az azt követő szocialista rendszerben szétszóródásra, hallgatásra ítélt magyarörményeket. Megalakulás óta több mint 25 könyvet adott ki, 5 nemzetközi konferenciát szervezett, három alkalommal Örmény Kultúra Heteket, közel 100 kiállítást rendezett, számtalan előadást tartott, stb., melyben részt vettek a képviselőiből alakult örmény önkormányzatok is. Eközben szinte meghatározhatatlan mennyiségű tudományos, történelmi, gasztronómiai, genealógiai, egyháztörténeti, kulturális stb. információ halmozódott fel. Ezen információk rendszerezett és kereshető közkinccsé tétele nagyon fontos a magyarörménység számára, hogy azok kutathatóak legyenek mind a magyarörmények, mind bármely érdeklődő számára.

Az Egyesület tevékenységének egy másik igen fontos feladata, hogy megtalálja az örmény gyökerekkel rendelkező emberek között a művészeket, tudósokat, kutatókat, politikusokat, orvosokat, színészeket, stb. hírességeket, akik hozzájárultak a magyar kultúrához, és akikre büszkék vagyunk. Fontosnak tartjuk ezen személyek munkásságának bemutatását, nyomon követését. Ezzel lényegében a magyar kultúra egy speciális, magyarörmény vonatkozású metszetét adjuk, melyet a Magyarörmény Tudástár online felületén szeretnénk az érdeklődő nagyközönség számára bemutatni.

A Magyarörmény Tudástár lényegében egy fokozatosan bővülő, tematikus online adatbázis, benne könyvek, tanulmányok, előadások, kiállítások, híres magyarörmény személyek stb. bemutatásával. Nemcsak a saját gyűjtéseink, kiadásaink, tanulmányaink található meg, hanem átveszünk más által írt, kiadott, feltöltött dokumentumokat is (amennyiben a megjelentetésre engedélyt kapunk és szerzői jogokat nem sért).

Minden kedves olvasónknak hasznos és kellemes keresést, kutatást, olvasást és szellemi gyarapodást kíván a szerkesztőség.

Tudástár

Válassza ki, hogy milyen típusú műveket szeretne megtekinteni. Amennyiben egy bizonyos téma érdekli, kérjük használja a fenti kulcsszavas keresőt, vagy a Téma szerinti keresést.

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!