Bányai Elemér (1875-1915)

Bányai Elemért tekinti a magyar-örmény irodalmi köztudat az igazi és jellegzetes örmény írónak, aki a régi idők és modern kor határán élt, gyermekként még személyesen megtapasztalhatta magát a valódi, hagyomány vezérelte örmény életet.

bővebben

boldog dr. Bogdánffy Szilárd, vértanú püspök

Isten Szolgája Dr. BOGDÁNFFY SZILÁRD 1911. február 21-én született a Torontál vármegyei Feketetó nagyközségben. Teológiai és gimnáziumi tanárként Nagyvárad magyar és román tannyelvű iskoláiban egyaránt tisztelve szeretett és nagyrabecsült nevelő volt, 1949. február 14-én Bukarestben titokban szentelték püspökké, 1953. október 1-én a nagyenyedi börtönben vértanúhalált halt. Boldoggá avatása 2010.október 30-án 11 órakor történt a nagyváradi székesegyházban

bővebben

Csiky Gergely (1842-1891)

Szülei Csíksomlyói Csiky János megyei főorvos és Verzár Helena. A gimnáziumot Aradon végezte; már itt kitűnt tehetségével, különösen pedig az irodalom és költészet iránti előszeretetével. Első versét még elsőéves gimnazistaként, nyolcéves korában írta anyjához.

bővebben

Czetz János (1822. június 8. – 1904. szeptember 6.)

Czetz János vagy Juan Fernando Czetz az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvédtábornoka, az argentin hadsereg kiemelkedő szervezője és Argentína első nemzeti katonai akadémiájának (Colegio Militar de la Nación) megszervezője, alapítója és 25 éven keresztül igazgatója.

bővebben

Hollósy Simon (1857. febr. 2. – 1918. máj. 8.)

A magyar festészet ikonikus alakja, a nagybányai művésztelep alapítója, aki predesztinált vezérségével, alapját rakta le a modernizmus térhódításának. Bonyolult lelki alkatát a racionalitás eszközeivel megközelíteni máig is nehéz, annyira összemosódik benne ösztönössége és az ifjúságra, a növendékeire gyakorolt mágikus hatása.

bővebben

Kacsóh Pongrác (1873-1923)

Szirmai Albert (Kacsoh Pongrácról): Adhat-e muzsikus szebbet és nagyobbat, mint melódiákat, amelyek milliók szeméből könnyeket fakasztanak? Elvonultatom emlékezetemben Kacsóh dalait és nem tudok betelni a gyönyörűséggel!

bővebben

Kiss Ernő (1799. június 13. – 1849. október 6.)

Eleméri és ittebei Kiss Ernő (Temesvár, 1799. június 13. – Arad, 1849. október 6.) honvéd altábornagy, az aradi vértanúk egyike. …
Kiss Ernő halálos ítéletét kötél általi halálról golyó általi halálra módosították, mert császári csapatok ellen harcoló csapatokat nem vezényelt.

bővebben

P. Kádár Dániel Antal C. M. Vind

A bécsi Mechitarista Rend iskolájában tanul, majd szerzetesi közösségének tagja lett. A Semmelweis utcában megszervezte a hazai örménykatolikusok hitéletét, de közösségi életét, kulturális és hagyományőrző együttléteit is. Csodálatos múzeumot, levéltárat és könyvtárat hagyott hátra halálakor.

bővebben

Szongott Kristóf (1843-1907)

Szongott Kristóf ízlelte a bölcsek tudományát, átérezte a nagyok igazságát s imádkozott a jókkal együtt. így az ö élete logikusan folyt le.
Budapest, 1907. febr. 21.
Dr. Gopcsa László

bővebben

Tudástár

Válassza ki, hogy milyen típusú műveket szeretne megtekinteni. Amennyiben egy bizonyos téma érdekli, kérjük használja a fenti kulcsszavas keresőt, vagy a Téma szerinti keresést.

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!