Örmény egyházi építészet: Templomok és hacskarok

Kiállítások

Kiállítást összeállította: Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület
Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ
Évszám: 2023


Az örmény templomépítészet egyedi nemzeti stílusa a VII. század elejére alakult ki és valószínűleg a világon a keresztény építészet első jól elkülöníthető nemzeti stílusává vált, jóval azelőtt, hogy a bizánci, a román és a gótikus vagy a kevésbé ismert etióp, skandináv és szláv stílusok megjelentek volna. Az örmény építészet elterjedt vonása, hogy a belső és a külső megjelenés éles ellentétben áll egymással. Az erődítményszerű külső megjelenés lélegzetelállító szépségű belső teret rejt.

Az örmény nemzet történelmi viszontagságait pontosan tükrözik építészetének virágzó és hanyatló időszakainak váltakozásai. Az örmény építészet négy különálló korszakra bontható, melyeket stagnáló időszakok választottak el.

Az örmény keresztény vallás hosszú története során több ezer örmény templom épült. Méretük a kicsitől a nagyig változott, bár nem voltak olyan óriási építmények, mint Európa nagy katedrálisai. Egyes templomokat különállónak szántak, míg mások kolostorok részei voltak. A számos típus közül vannak, melyek bár más keresztény területeken is megtalálhatók, kialakításukat Örményországban a helyi viszonyoknak megfelelően módosították és számos egyedi templomformát az örmény építészek alakítottak ki.

Minden országban van egy bizonyos eredeti elem, amely az egész nemzeti kultúra szimbólumává válik. Örményországban ez a szimbólum a hacskar, amely semelyik más kultúrában sem található meg. A „hachkar” szó jelentése „khach” (kereszt) és „kar” (kő). A hacskar 2010-ben felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára.

Az egyházi épületek kívülről és belülről is díszítve lettek, korszakonként változó stílusban, témákkal és mennyiségben. A templomok falába nem csupán díszesen faragott hacskarokat építettek be, hanem magukat a falakat is díszítették faragásokkal, de díszesek voltak az ajtó- és ablakkeretek és oszlopok is. Az ornamentikán kívül fontos szövegek is kaptak helyet ezeken a felületeken.

 

A kiállítás anyaga az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület által lett összeállítva és a Budapest Főváros II. kerületi Örmény Önkormányzat segítségével lett a kiállítás megszervezve.

A kiállítás anyaga A5-ös füzet formájában is megjelent, hogy a látogatók hazavihessék magukkal.

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!