Délvidéki örmény nemesek, Elemér – Écska – Nagybecskerek (szerkesztette: Issekutz Sarolta)

Könyvek, folyóiratok

Szerző / szerkesztő: Szerkesztette: dr. Issekutz Sarolta
Megjelenés: Budapest, Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, 2010, (270. p.) Erdélyi Örmény Múzeum sorozat 16. kötete
Kiegészítő információk: Nyomda: Pannonia-Print Kft. A szerb tanulmányok átültetése: Dékány-Kalász Mária (Pavlov Boris Eleméri nemesség) és Letenyei Bea (Gazdag Ervin Az écskai uradalom. A Lázár család története) munkája. Pavlov Boris Eleméri nemesség c. tanulmányát szakmailag Katona Tamás történész nézte át
ISBN / ISSN: ISSN 1419 1350 ISBN 978 963 87832 5 7
Letölthető anyagok: MOT_B013_DSZ_Delvideki_Ormeny_nemesek


Részlet Pavlov Boris: Eleméri nemesség című írásából

1797 október elején tartották Eleméren a Torontál vármegyei nagybirtokosok gyűlését, amelyen majdnem valamennyien megjelentek.

A tanácskozás témája a múlt emlékeinek megmentése volt. A kezdeményezés Ágostontól indult ki, akiről köztudomású volt, hogy védelmezi a műemlékeket. Anyagilag támogatta az aracsi bazilika restaurálását, ahol éveken keresztül ásatásokat is végeztetett.

Régészeti gyűjteménye híres volt egész Magyarországon. Ágoston megszervezte Elemér környezetének megtekintését is. A háromnapos tanácskozás egyik eredménye a Torontál vármegyei műemlékek védelmére alakuló alapítvány létrehozása lett.

Október közepén, Eleméren – nagy érdeklődés mellett – vadászkutyák versenyére került sor. A zsűri előtt kb. ötven kutya jelent meg. A versenyen a kutyák bemutatták, miként tudják a gazdáiktól kapott parancsokat teljesíteni. A vadásztársaság nagydíját Ágoston kedvence, Néró kapta.

1797 tele gyorsan beköszöntött. Már december elsején kiadós hó esett, s vastag jégtakaró borította a Nagysziget területét is. Mint az előző években is, Ágoston kihasználta az alkalmat, hogy megrendezze a tradicionális „Téli találkozó” rendezvényt. Az első napon, a hideg, de napos december 7-én kezdődött az egyfogatos és kétfogatos szánok versenye Elemér és Becskerek között. Több mint harminc gyönyörű fogat versenyzett, amelyeket, a vármegye legjobb lovai húztak, mint a vihar. Ez a rendezvény nagy örömet szerzett a házigazdának. Kétszeres győzelmet vitt el Bemard József, az istálló egyik mestere, aki a pénzdíjat és a nagy ezüstdíjat Ágoston feleségétől, a verseny rendezőjétől vehette át. Este a becskereki Kaszinó nagytermében ünnepélyes vacsorát rendeztek s hajnalig tartott a mulatság.

1797 karácsonya jelentős emléket hagyott nemcsak Elemér, de Becskerek lakosaiban is. A becskereki templom ünnepi szentmiséjére egynéhány lófogat indult Elemérről. Minden fogaton gazdagon díszített karácsonyfa volt. A sort Ágoston anyjának, Máriának a fogata vezette.

A szentmise alatt a fogatok félkörben álltak a Becskerek központjában lévő nagy téren. A kocsikon lévő rengeteg különféle színű fáklya fokozta az ünnepi hangulatot, különösen amikor az Elemérre történő visszainduláskor mindegyik hófogatról tűzijáték repült a magasba.

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!