Halotti kultusz és temetői monográfia (szerkesztette: Issekutz Sarolta)

Könyvek, folyóiratok

Szerző / szerkesztő: Szerkesztette dr. Issekutz Sarolta
Megjelenés: Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, 2009
Kiegészítő információk: Erdélyi Örmény Múzeum 13., (145 p.)
ISBN / ISSN: ISSN 1419 1350 ISBN 978-963-87832-1-9
Letölthető anyagok: MOT_B057_DSZ_HalottiKultusz


Múltunk emlékeinek megmentése, rögzítése igen fontos feladatunk nemcsak azért, hogy tudjuk felmérni a változást: fejlődést vagy értékvesztést, pusztulást, hanem azért is, hogy mind a mában, mind a jövőben legyen miből meríteni, tanulni, legyen mire emlékezni, legyen mit továbbadni.

Különösen fontos ez az értékmentő munka olyan népcsoportok esetében, amelyek versenyt futnak az idővel, számolniuk kell a végleges eltűnéssel, a beolvadással, mint például az immár három és félszáz évvel ezelőtt a Kárpát-medencébe érkezett örmény néptöredék. Az időközben magyarrá vált erdélyi örménység is folyamatosan dolgozik, tesz, sokszor erején felül küzd azért, hogy átmentse és megismertesse érdekes és izgalmas, sajátos ősi kultúrájának, hagyományainak minél több szeletét, szellemi és tárgyi emlékeit saját maga, gyermekei, unokái, de az egyetemes kultúra számára is. Ezt a célt szolgálja, ennek érdekében született meg ez a könyv is.

 

Egy örmény gyökerű lakosság temetőjéről szóló könyvben érdemes az örménységről is néhány szót ejteni, valamint az örmény halottkultusszal kapcsolatos néphagyományt is közreadni, mégpedig az ősi örmény néphagyományból kiindulva, egészen a kaukázusi kultúra erdélyi örmény néphagyományáig. Megdöbbentően kevés forrásmunka található az ősi örmény halottkultusszal kapcsolatban, míg az erdélyi örmény diaszpóra halállal és temetkezéssel kapcsolatos szokásait a XIX. század nagy armenológusai: Szongott Kristóf és Ávedik Lukács hozzáférhetővé tette, megmentette számunkra.

 

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!