Örmény ABC kifestő

Könyvek, folyóiratok

Szerző / szerkesztő:
Megjelenés: Budapest Főváros II. kerületi Örmény Önkormányzat, 2023
Kiegészítő információk: (32 p.) Erdélyi Örmény Múzeum sorozat 29.
ISBN / ISSN: ISBN 978-615-80583-4-6
Letölthető anyagok: MOT_B064_DSZ_OrmenyABCKifesto


Az örmény írást és betűket 405 körül fejlesztette ki szent Mesrop Mashtots, egy örmény nyelvész és egyházi vezető. Az általános nézet szerint a görög ABC-t vette alapul és alakította át, de más írásmódokból (pahlavi, szír) is vett át, valamint alakított ki új betűket azoknak a hangoknak, amelyek csak az örményben fordultak elő. Ma 31 mássalhangzó és 7 magánhangzó található az örmény ABC-ben.

Az örmény írást (csakúgy, mint más keresztény kultúrákban) eleinte leginkább szent szövegek másolásánál alkalmazták. Ezen szövegek fontosságát hangsúlyozandó kialakult, hogy nem csupán a fejezetek első lapját és a szövegrész első betűjét festették meg díszesen (iniciálék), hanem a kiemelt szövegrészeket (kezdőbetű, kezdő sor vagy esetleg kezdő oldal) egyedi mintázatból formált betűkkel írtak le. Ezeket két kategóriába lehet csoportosítani: „madaras írás” – főként madarakból kialakított, de más állatokból és emberalakokból is létrehozott betűk, és „virágos írás” – stilizált növényi és geometrikus díszítő formákból kialakított betűk. Ezek a díszes iniciálék vezették a szemet, hogy hol keresse a következő fejezet kezdetét, vizuális könnyebbséget hozott a betűk erdejében és szépségével felüdítette az olvasó lelkét. Ilyen szépséges betűket találhatunk ebben a füzetben, hogy mindamellett, hogy megismerjük az örmény betűket, színessé is tehessük világukat.

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!