Örménymagyarok, akik hatottak, alkottak, gyarapítottak, hogy a haza fényre derüljön, s kincses legyen, Konferencia, Kolozsvár-Szamosújvár, 2001. szeptember 14-16. (Szerkesztette: Issekutz Sarolta)

Könyvek, folyóiratok

Szerző / szerkesztő: dr. Issekutz Sarolta
Megjelenés: Budapest, Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, 2002
Kiegészítő információk: Erdélyi Örmény Múzeum 7., (389 p.)
ISBN / ISSN: ISSN 1419 1350 ISBN 963 206 078 4
Letölthető anyagok: MOT_B009_DSZ_2001konferencia


ELŐSZÓ

Negyedik alkalommal jubileumi konferenciára gyűltünk össze Kolozsváron és Szamosújváron. Örmény kereszténységünk 1700 éves, keresztény magyarságunk 1001. éves évfordulóján találkoztak az immár 330 éve hazát talált őseire emlékező magyarörmények – örménymagyarok. Három napig hangos volt mindkét város, valamint a média a magyarörmények méltó ünneplésétől, amelyben helyet kaptak kulturális műsorok, kiállítások, könyvbemutatók, sajtótájékoztató, városnézések, a Szervátzius múzeum és a válaszúti Kallós szórványközpont és múzeum megtekintése, ünnepi szentmise a szamosújvári székesegyházban, közös ima és Czirják Árpád pápai prelátus áldása, valamint természetesen maga a konferencia: 24 igen értékes és tartalmas előadással. A dús program sok-sok érdeklődőt vonzott Erdély különböző vidékeiről, Magyarország különböző tájairól a rendezvények helyszíneire. Örmény származásúak és nem örmény származásúak voltak kíváncsiak a jól szervezett, színvonalas rendezvénysorozatra, a neves előadókra, a múlt egy-egy szeletére, melyet magas színvonalon dolgoztak fel a közreműködők. A tartalmas és kellemes együttlétet közös étkezések, beszélgetések gazdagították. A konferencia méltó zárásaként a szamosújvári TÉKA Művelődési Alapítvány vendégei voltunk, ahol Lengyel Ákosné és a Tékás lányok ügyességének köszönhetően finom angadzsabur leves és más hagyományos örmény finomságok fogyasztásával, majd egy igazi táncház bemutatóval és közös tánccal búcsúztak egymástól rendezők és vendégek, a mielőbbi viszontlátás reményében.

Köszönetét mondanak a rendezők – , Armenia” Órménymagyar Baráti Társaság (Kolozsvár), Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület (Budapest, Budapesti Örmény Kisebbségi Ónkormányzatok Társulása (Budapest), Pro Armenia Alapítvány és a TÉKA Művelődési Alapítvány (Szamosújvár) – Jakubinyi György érsek, apostoli kormányzó és Eckstein-Kovács Péter szenátor fővédnököknek, hogy szerepvállalásukkal hitelesítették szándékainkat. Megköszönjük Czirják Árpád pápai prelátus, érseki helynök, plébános úrnak, valamint a Szent Mihály Plébánia közösségének, hogy a konferencia és rendezvényei színhelyét biztosították, a találkozásainkat élményszerűvé tették.

Hálásan köszönjük Semjén Zsolt helyettes államtitkár úrnak, hogy hivatalos útját megszakítva részt vett a konferencián és ismertette a Magyar Állam hivatalos álláspontját örmény katolikus templomunk elbitorlása ügyében.

Köszönetét mondunk a Glória Nyomdának, hogy önzetlenül vállalták a műsorfüzet és plakát elkészítését.

És természetesen köszönjük valamennyi konferencia-előadó, előadóművész, közreműködő, szervező és rendező, berendező önzetlen közreműködését. Megköszönjük a gyergyószentmiklósi és a szamosújvári örmény katolikus kórus részvételét. Köszönetét mondunk a magyar médiának, hogy képpel, hanggal, írásban tudósítottak az eseményekről.

Hogy ne csak a résztvevők emlékezetében maradjon meg e jubileumi konferencián elhangzottak, ez már a szervezők felelőssége. Ezért született meg sok évvel ezelőtt az elhatározás, hogy konferenciakötetben örökítjük meg az utókor, az örmény gyökérnek és nem örmény gyökérnek számára az egyes konferenciák történetét. Egyúttal hiányt pótolunk: a XX. század második felében tudatosan kiirtani próbált származástudatot felizzítva, a kisebbségi sors művi elhallgatásának falát áttörve hívjuk tanúként múltunk értékeit, hogy meríthessenek belőle a jelen és jövő nemzedékei. „A múltat nem lehet tőlünk elvenni. De az csak akkor a mienk, ha ismerjük” (Nemeskürty István). Hát ismerje meg Kedves Olvasó.

S hiszem, hogy lesz jövője mindig e szívós, kitartó, törekvő, tisztességes, magas erkölcsi és szakmai színvonalhoz ragaszkodó, mélyen hívő, a magyar nemzet részét képező csoportnak, a magyarörményeknek szülőföldjükön, hazájukban. Különösen, ha összetartanak, figyelmen kívül hagyva a politika szülte térképi vonalakat.

Budapest 2002. október
dr. Issekutz Sarolta
az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület elnöke

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!