Balogh Margit: Az örmény katolikus fogolykiváltó boldogasszony és Világosító Szent Gergely személyi plébánia (tanulmány)

Tanulmányok, előadások

Szerző / szerkesztő: Balogh Margit
Megjelenés: www.esztergom-ersekseg.hu (Esztergom-Budapesti Főegyházmegye honlapja)
Kiegészítő információk:
ISBN / ISSN:


Részlet

Az első világháború utáni időszakban tömegesen települtek át Erdélyből Magyarországra magyar ajkú örmény identitású személyek. Többségük Budapesten talált magának lakhatási lehetőséget. A történelmi világégés következtében Törökországból is érkeztek menekültek. A bevándorlók többsége iparos és kézműves, értelmiségi annál kevesebb. Közösségbe kovácsolódásuk zálogát hitük és hagyományaik jelentették számukra. Erőteljes önszerveződésükre utal az, hogy már 1919-ben megalakítják Maszinasz nevű egyesületüket és kiadványt szerkesztenek Nor Dar (Új év) címmel. A különbözô vidékekről betelepült közösségek egységes képviseletre törekedtek, ezért 1920-ban létrehozták a Magyarországi Örmények Egyesületét. Hitük megtartása érdekében – amely egyben etnikai önazonosságuk megtartását is jelentette – keresték és vették fel a kapcsolatot a velencei mechitaristákkal. A szerzetesek hathatós segítségével 1922-ben a magyarországi közösség megszervezte a budapesti Örmény Katolikus Egyházközösséget, amelybe rövid időn belül 290 család kérte felvételét. Anyakönyvezés 1923-tól van. Jelenleg hazánkban az örmény katolikusoknak Budapesten, az Orlay utcában van az egyetlen egyházközségük.

A lelkészségnek saját területe nincs, perszonális plébánia. Személyileg idetartoznak, akik örmény katolikusnak számítanak.

Partnereink és támogatóink

 

KONTAKT
Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület
Iroda: 1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu

Amennyiben kérdése lenne az itt olvasott tartalmakkal kapcsolatban, vagy információi vannak örmény vonatkozású történelmi vagy kulturális tényekről, kérjük írjon nekünk e-mailben a magyar.ormeny@t-online.hu címre. Köszönjük!

Copyright @ Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 2018 Minden jog védve!